Search This Blog

Loading...

00187--UGC-NET, English Literature Objective Type Question Answers 31 to 40


31)      "racial memory, animal instinct and poetic imagination all flow into one another with an exact sensuousness."
Who said this about Ted Hughes?


A.       Paul de Man
B.      Richard Rorty
C.      Seamus Heaney
D.     W.H. Auden


Answer: ……………………………

32)      “ As for the having of them obnoxious to ruin; if they be of fearful natures, it may do well; but if they be stout and daring, it may precipitate their designs, and prove dangerous. As for the pulling of them down, if the affairs require it, and that it may not be done with safety suddenly, the only way is the interchange, continually, of favors and disgraces; whereby they may not know what to expect, and be, as it were, in a wood.”

This is taken from Bacon’s:

A.      Of Friendship
B.      Of Ambition
C.      Of Revenge
D.      Of Love

Answer: ………………………………………

33)      “To anyone in the habit of thinking with his ears, the words 'cultural criticism' (Kulturkritik) must have an offensive ring, not merely because, like 'automobile,' they are pieced together from Latin and Greek. The words recall a flagrant contradiction. The cultural critic is not happy with civilization, to which alone he owes his discontent. He speaks as if he represented either unadulterated nature or a higher historical stage.”

The Author is:

A.      Theodor W. Adorno
B.      Charles Baudelaire
C.      Walter Pater
D.     Mikhail Bakhtin

Answer: …………………………….

34)  Find out the authors of the following extracts.

a.      “Because, if I am not mistaken, we shall have to say that about men poets and story-tellers are guilty of making the gravest misstatements when they tell us that wicked men are often happy, and the good miserable; and that injustice is profitable when undetected, but that justice is a man's own loss and another's gain-these things we shall forbid them to utter, and command them to sing and say the opposite.”

b.      “Our next subject will be the style of expression. For it is not enough to know, what we ought to say; we must also say it as we ought; much help is thus afforded towards producing the right impression of a speech. The first question 'to receive attention was naturally the one that comes first naturally-how persuasion can be produced from the facts themselves. The second is how to set these facts out in language. A third would be the proper method of delivery; this is a thing that affects the success of a speech greatly; but hitherto the subject has been neglected.”

c.       And first, truly, to all them that professing learning inveigh against poetry may justly be objected, that they go very near to ungratefulness, to seek to deface that which, in the noblest nations and languages that are known, hath been the first light-giver to ignorance, and first nurse, whose milk by little and little enabled them to feed afterwards of tougher know ledges.

d.      "For the second unity, which is that of place, the ancients meant by it, that the scene ought to be continued through the play, in the same place where it was laid in the beginning: for the stage on which it is represented being but one and the same place, it is unnatural to conceive it many; and those far distant from one another.”


1.      Sidney        2.Dryden         3. Plato            4. Aristotle
A.      a-2, b-3, c-1, d-4
B.      a-3, b-2, c-1, d-4
C.      a-4, b-1, c-3, d-2
D.     a-3, b-4, c-1, d-2
Answer: ………………………………………



35)  Who are the Trench poets?
1. Siegfried Sassoon                2. Rupert Brooke                                 3. Issac Rosenberg     
4. Wilfred Owen                     5. W.H.  Auden
A.      Only 1,2 and 3
B.      Only 3, 4 and 5
C.      Only 3 and 5
D.     Only 1,2,3 and 4
Answer: ………………………………………..
36)      Yo! We have heard tell of the majesty of the Speardanes, of the Folk-kings, how the princes did valorous deeds.”
These lines are taken from:
A.      Beowulf
B.      Canterbury Tales
C.      Caedmon’s Hymn
D.     Piers Plowman
Answer: …………………………..
37) Donne’s poem “The Sun Rising” reveals:
1. His knowledge of Ancient Greek Mythology
2. His knowledge of Metaphysics
3. His knowledge of Ptolemaic system of astronomy
4. His knowledge of Platonic doctrine of archetypal ideas
A. Only 1 and 2
B. Only 2, 3 and 4
C. Only 3 and 4
D. Only 1, 2 and 4
Answer: ………………….
38) Match A with B
                        A                                                                      B
a. Thomas Kyd                                                             1. The Passionate Shepherd to His Love
b. Marlowe                                                                 2. The Poetaster
c. Ben Johnson                                                            3. She Stoops to Conquer
d. Oliver Goldsmith                                                     4. The Spanish Tragedy

A.      a-2, b-4, c-1, d-3
B.      a-4, b-1, c-2, d-3
C.      a-1, b-3, c-2, d-4
D.     a-4, b-1, c-2, d-3
Answer: ………………………
39) Who completed Marlowe’s unfinished poem “Hero and Leander”?
A. John Marston
B. Sir Philip Sidney
C. George Chapman
D. Richard Marriot
Answer: …………………………………
40)  According to Coleridge Primary Imagination is:
1. Superior to secondary imagination
2. Inferior to Secondary imagination
3. God’s revelation
4. Demands no active response from the poet
A. Only 1, 2 and 3
B. Only 2, 3 and 4
C. Only 2 and 4
D. Only 1 and 3
Answer: ……………………………………

ANSWERS:

31- C
32- B
33- A
34- D
35- D
36- A
37- C
38- B
39- C
40- B

Labels

Addison (5) ADJECTIVES (1) ADVERBS (1) Agatha Christie (1) American Literature (6) Ann Radcliffe (1) APJ KALAM (1) Aristotle (9) Bacon (1) Bakhtin Mikhail (3) Barthes (8) Becket (1) Ben Jonson (8) Bernard Shaw (4) BERTRAND RUSSEL (1) Blake (1) Blogger's Corner (2) BOOK REVIEW (2) Books (2) Brahman (1) Charles Lamb (3) Chaucer (1) Coleridge (12) COMMUNICATION SKILLS (5) Confucius (1) Critical Thinking (4) Cultural Materialism (1) Daffodils (1) Deconstruction (4) Derrida (3) Doctor Faustus (5) Dr.Johnson (5) Drama (21) Dryden (14) Ecofeminism (1) Edmund Burke (1) EDWARD SAID (1) elegy (1) English Lit. Drama (24) English Lit. Essays (4) English Lit.Poetry (211) Ethics (4) F.R Lewis (4) FALLACY (1) Feminist criticism (10) Fielding (1) Frances Burney (1) Frantz Fanon (2) FREDRIC JAMESON (1) Freud (3) GADAMER (1) GAYATRI SPIVAK (1) General (4) GENETTE (1) GEORG LUKÁCS (1) GILLES DELEUZE (1) Gosson (1) GRAMMAR (48) gramsci (1) GREENBLATT (1) HAROLD BLOOM (1) Harold Pinter (1) Hemmingway (2) Henry James (1) Hillis Miller (2) HOMI K. BHABHA (1) Horace (3) I.A.Richards (6) Indian Philosophy (8) Indian Writing in English (2) Jane Austen (3) John Bunyan (1) John Osborne (1) John Rawls (1) Judaism (1) Kant (1) Keats (1) KERALA PSC/UPSC/BANK CLERK-PO/IFC English Grammar Exercise (46) Knut Hamsun (1) Kristeva (2) Lacan (3) Laurence Sterne (1) LINDA HUTCHEON (1) linguistics (4) LIONEL TRILLING (1) Literary criticism (194) literary terms (25) LOGIC (1) Longinus (4) LUCE IRIGARAY (1) lyric (1) Marlowe (4) Marxist criticism (3) Matthew Arnold (12) METAPHORS (1) MH Abram (2) Michael Drayton (1) MICHEL FOUCAULT (1) Milton (3) Modernism (1) Monroe C.Beardsley (2) Mulla Nasrudin Stories (224) MY POEMS (17) Narratology (1) New Criticism (2) Noel Coward (1) NORTHROP FRYE (1) Norwegian Literature (1) Novel (6) Objective Types (8) Oscar Wilde (2) OSHO TALES (3) PAUL DE MAN (1) PAUL RICOEUR (1) PHILOSOPHY (4) PHOTOS (54) PIERRE FÉLIX GUATTARI (1) Plato (5) Poetry (13) Pope (5) Post-Colonial Reading (2) Postcolonialism (3) Postmodernism (5) poststructuralism (8) Prepositions (4) Psychoanalytic criticism (4) Psychology (3) PYTHAGORAS (1) QUEER THEORY (1) Quotes-Quotes (8) Religion (1) Richardson (1) Robert Frost (7) ROMAN OSIPOVISCH JAKOBSON (1) Romantic criticism (20) Ruskin (1) SAKI (1) Samuel Daniel (1) Samuel Richardson (1) SANDRA GILBERT (1) Saussure (12) Shakespeare (158) Shelley (2) SHORT STORY (1) Showalter (9) Sidney (5) SIMONE DE BEAUVOIR (1) Sir Walter Scott (2) SLAVOJ ZIZEK (1) SONNETS (159) spenser (3) STANLEY FISH (1) structuralism (14) Sunitha Krishnan (1) Surrealism (2) SUSAN GUBAR (1) Sydney (3) T.S.Eliot (11) TED TALK (2) Tennesse Williams (1) Tennyson (1) TERRY EAGLETON (1) The Big Bang Theory (3) Thomas Gray (1) tragedy (1) UGC-NET (10) Upanisads (1) Vedas (1) Vocabulary test (79) W.K.Wimsatt (2) WALTER BENJAMIN (1) Walter Pater (2) Willam Caxton (1) William Empson (2) William Makepeace Thackeray (1) WOLFGANG ISER (1) Wordsworth (14)