Search This Blog

Loading...

00190--UGC-NET, English Literature Objective Type Question Answers 61 to 75


61)      “…the error of evaluating a poem by its effects—especially its emotional effects—upon the reader” is:

A.      Affective Fallacy
B.      Intentional Fallacy
C.      Both A and B
D.     Pathetic Fallacy

Answer: …………………………………………

62)      Match A with B

                        A                                             B
a. Robert Penn Warren                   1. Ode to the Confederate Dead
b. Allen Tate                                     2. Understanding Poetry
c. John Crowe Ransom              3. Literary Criticism: A Short History
d. W.K. Wimsatt                                       4. The New Criticism

A.      a-4, b-3, c-1, d-2
B.      a-2, b-4, c-3, d-1
C.      a-2, b-1, c-4, d-3
D.     a-1, d-4, c-2, d-3

Answer: ……………………………………………

63)      Marlowe’s all four great tragedies share two features in common.  Which are they?

1.      Magic Realism
2.      Theme of overreaching
3.      Blank Verse
4.      Romantic presentation

A.      Only 1, 2 and 3
B.      Only 3 and 4
C.      Only 2, 3 and 4
D.     Only 2 and 3

Answer: ………………………………………..

64) Who said that the writer should be “outside the whale”, because otherwise, the state or society could swallow the writer up, as the whale had swallowed Jonah.

A.      Andrew Marvell
B.      S.T.Coleridge
C.      T.S.Eliot
D.     George Orwell

Answer: ……………………………..

65) “I have used similitude.” Who said this about his which work?

A.      Thomas Hobbes about ‘Leviathan’.
B.      Bunyan about ‘The Pilgrim’s Progress’
C.      Milton about ‘Paradise Lost’
D.     Alexander Pope about ‘The Dunciad’

Answer: …………………………………

66)   Which of the following is wrong?

A.      Jonathan Swift—A Modest Proposal—Pamphlet—1728
B.      Samuel Johnson—The Vanity of Human Wishes—Imitation of Juvenal’s 10th satire
C.      Robinson Crusoe—Friday—Colonialism
D.     Henry Feilding—Tom Jones—Story of a foundling

Answer: ……………………………………….
67) The two gentlemen in the Two Gentlemen of Verona are
(a) Douglas and Calvin
(b) Valentine and Protons
(c) Henry Bailey and Davenant
(d) Lovelace and Herrick
Answer: …………………………….
68) Who popularized the inductive method for arriving at a conclusion through his Novum Organum?
(a) Ben Jonson
(b) Francis Bacon
(c) Addison and Steele
(d) Dr. Johnson
Answer: …………………….
69)  Thomas Hardy’s life and career are obliquely depicted in:
A. The Return of the Native
B. Jude the Obscure
C. Tess of the d’ Urbervilles
D. The Mayor of Casterbridge
Answer: …………………………….
70) Which of the following statements is/are wrong based on the novel “Heart of Darkness”?
1. Kurtz pretends to be mad.
2. The novel opens on the mouth of the Thames.
3. Marlow is the hero-narrator of the tale
4. Chinu Achebe denounced this novel as “bloody racist”.

A. Only 1
B. Only 2
C. Only 3 and4
D. Only 4
Answer: ………………….
71)       “The humblest craftsman over near the Aemilian school will model fingernails and imitate waving hair in bronze; but the total work will be unhappy because he does not know how to represent it as a unified whole. I should no more wish to be like him, if I desired to compose something, than to be praised for my dark hair and eyes and yet go through life with my nose turned awry. You who write, take a subject equal to your powers, and consider at length how much your shoulders can bear. Neither proper words nor lucid order will be lacking to the writer who chooses a subject within his powers. The excellence and charm of the arrangement, I believe, consists in the ability to say only what needs to be said at the time, deferring or omitting many points for the moment. The author of the long-promised poem must accept and reject as he proceeds.”

Horace here:

A.      Gives advice
B.      Criticises
C.      Evaluates
D.     Inspires

Answer: ……………………..

72)      “The ancient poets animated all sensible objects with gods or geniuses, calling them by the names and adorning them with the properties of woods, rivers, mountains, lakes, cities, nations, and whatever their enlarged and numerous senses could perceive.

“And particularly they studied the genius of each city and country, placing it under its mental deity.

“Till a system was formed, which some took advantage of, and enslaved the vulgar by attempting to realize or abstract the mental deities from their objects: thus began priesthood; choosing forms of worship from poetic tales.

“And at length they pronounced that the gods had ordered such things.

“Thus men forgot that all deities reside in the human breast.
                                    ……………….




Who speaks here?
A.      Addison
B.      Matthew Arnold
C.      William Blake
D.     Alexander Pope

Answer: ………………………………….

73)      “I had not a dispute but a disquisition with Dilke on various subjects; several things dovetailed in my mind, and at once it struck me what quality went to form a man of achievement especially in literature and which Shakespeare possessed so enormously-I mean negative capability, that is when a man is capable of being in uncertainties, mysteries, doubts, without any irritable reaching after fact and reason-Coleridge, for instance, would let go by a fine isolated verisimilitude caught from the penetralium of mystery, from being incapable of remaining content with half-knowledge.”

This is taken:

A.  from Letter to Benjamin Bailey.
A.      from Letter to George and Thomas Keats .
B.      from Letter to John Taylor .
C.      from Letter to Richard Woodhouse.

Answer: ……………………..

74)      Well, we are all condamnes. as Victor Hugo says: "les hommes sont tous condamnes a mort avec des sursis indejinis ":  we have an interval, and then our place knows us no more. Some spend this interval in listlessness, some in high passions, the wisest in art and song. For our one chance is in expanding that interval, in getting as many pulsations as possible into the given time. High passions give one this quickened sense of life, ecstasy and sorrow of love, political or religious enthusiasm. or the "enthusiasm of humanity." Only, be sure it is passion, that it does yield you this fruit of a quickened, multiplied consciousness. Of this wisdom, the poetic passion, the desire of beauty, the love of art for art's sake has most; for art comes to you professing frankly to give nothing but the highest quality to your moments as they pass, and simply for those moments' sake.

This is from:

A. Is There a Text in This Class?
B. The Contingency of Language
C. Studies in the History of the Renaissance
D. The Metaphoric and Metonymic Poles

Answer: ………………………….


75)            Or, after dark, will dubious women come
               To make their children touch a particular stone;
               Pick simples for a cancer; or on some
               Advised night see walking a dead one?
               Power of some sort will go on
               In games, in riddles, seemingly at random;
               But superstition, like belief, must die,
               And what remains when disbelief has gone?
 
This is taken from Philip Larkin’s 
 
A.      The Less Deceived
B.      An Arundel Tomb
C.      Church Going
D.     Toads
Answer: …………………………….

ANSWERS:

61-A
62-C
63-D
64-D
65-B
66-A
67-B
68-B
69-B
70-A
71-A
72-C
73-B
74-C
75-C


Labels

Addison (4) ADJECTIVES (1) ADVERBS (1) Agatha Christie (1) American Literature (6) APJ KALAM (1) Aristotle (9) Bacon (1) Bakhtin Mikhail (2) Barthes (8) Ben Jonson (7) Bernard Shaw (1) BERTRAND RUSSEL (1) Blake (1) Blogger's Corner (2) BOOK REVIEW (1) Books (1) Brahman (1) Chaucer (1) Coleridge (12) COMMUNICATION SKILLS (5) Confucius (1) Critical Thinking (3) Cultural Materialism (1) Daffodils (1) Deconstruction (4) Derrida (3) Doctor Faustus (1) Dr.Johnson (5) Drama (4) Dryden (14) Ecofeminism (1) Edmund Burke (1) EDWARD SAID (1) elegy (1) English Lit. Drama (7) English Lit. Essays (1) English Lit.Poetry (205) Ethics (4) F.R Lewis (4) FALLACY (1) Feminist criticism (10) Frantz Fanon (2) FREDRIC JAMESON (1) Freud (3) GADAMER (1) GAYATRI SPIVAK (1) General (4) GENETTE (1) GEORG LUKÁCS (1) GILLES DELEUZE (1) Gosson (1) GRAMMAR (8) gramsci (1) GREENBLATT (1) HAROLD BLOOM (1) Hemmingway (2) Henry James (1) Hillis Miller (2) HOMI K. BHABHA (1) Horace (3) I.A.Richards (6) Indian Philosophy (6) Indian Writing in English (2) Kant (1) Keats (1) Knut Hamsun (1) Kristeva (2) Lacan (3) LINDA HUTCHEON (1) linguistics (4) LIONEL TRILLING (1) Literary criticism (194) literary terms (11) LOGIC (1) Longinus (4) LUCE IRIGARAY (1) Marxist criticism (3) Matthew Arnold (12) METAPHORS (1) MH Abram (2) Michael Drayton (1) MICHEL FOUCAULT (1) Milton (2) Modernism (1) Monroe C.Beardsley (2) MY POEMS (17) Narratology (1) New Criticism (2) NORTHROP FRYE (1) Norwegian Literature (1) Novel (1) Objective Types (8) OSHO TALES (2) PAUL DE MAN (1) PAUL RICOEUR (1) PHILOSOPHY (2) PHOTOS (9) PIERRE FÉLIX GUATTARI (1) Plato (5) Poetry (6) Pope (5) Post-Colonial Reading (2) Postcolonialism (3) Postmodernism (5) poststructuralism (8) Prepositions (4) Psychoanalytic criticism (4) QUEER THEORY (1) Quotes-Quotes (8) Robert Frost (4) ROMAN OSIPOVISCH JAKOBSON (1) Romantic criticism (20) Ruskin (1) SAKI (1) Samuel Daniel (1) SANDRA GILBERT (1) Saussure (12) Shakespeare (155) Shelley (2) SHORT STORY (1) Showalter (9) Sidney (5) SIMONE DE BEAUVOIR (1) SLAVOJ ZIZEK (1) SONNETS (156) spenser (1) STANLEY FISH (1) structuralism (14) Sunitha Krishnan (1) Surrealism (2) SUSAN GUBAR (1) Sydney (3) T.S.Eliot (11) TED TALK (1) Tennesse Williams (1) TERRY EAGLETON (1) The Big Bang Theory (3) Thomas Gray (1) UGC-NET (10) Upanisads (1) Vedas (1) W.K.Wimsatt (2) WALTER BENJAMIN (1) Walter Pater (2) William Empson (2) WOLFGANG ISER (1) Wordsworth (14)